El botifarró, immerescut paper secundari
Malgrat que l’embotit estrella sigui la sobrassada, el botifarró no es mereix en absolut ocupar una posició secundària. És cert que, a la sobrassada, s’hi posen habitualment les parts més nobles de la carn de porc, però el botifarró de Ca’s Sereno no queda enrere.

Al nostre botifarró, per exemple, ens agrada posar-hi la papada del porc, que és una part molt noble de l’animal, i que abans s’utilitzava per fer la varia i per salar. El nostre botifarró és un producte completament natural, sense cap casta d’additius. Per posar-vos un exemple. Sovint, en el procés d’elaboració d’aquest embotit, n’hi ha que hi afegeixen cereals o aigua, per tal d’incrementar el percentatge d’aprofitament de l’embotit. En el nostre cas, és tot el contrari. No afegim res que pugui desvirtuar el resultat final i això ens provoca una minva en el producte però a canvi d’un augment considerable de la qualitat i del sabor.

Els ingredients que duen els nostres botifarrons són els següents:

Pel que fa a la carn: papada, magre i ventresca. A més de frit, sang i cornes. Pel que fa a les espècies: sal, pinyons, fonoll, pebre bo, pebre bo jamaica i canyella. Un cop que s’ha cuit el frit durant 3 hores i les cornes durant 90 minuts, es mescla tot juntament amb la papada, el magre, la xulla, la sang, les cornes i les espècies. Un cop s’ha embotit, s’ha de deixar bullir durant 45 minuts. Un cop acabat, hem de temperar el producte d’una manera molt especial: com es feia antigament, tapant els botifarrons amb uns llençols nets. Per què? Perquè d’aquesta manera el procés de refredament és més lent i, en conseqüència, els sabors dels ingredients que hi hem posat es retenen millor.

Com a curiositat, cal dir que antigament els primers botifarrons de la nostra comarca es feien per Santa Tecla, quan molts d’inquers, inclosos els nostres avantpassats, pujaven a peu fins al llogaret de Biniamar (Selva) per fer els primers botifarrons de la temporada. Això també es repetia a la primera fira de Costitx.

Horaris

Can Tomeu de Ca's Sereno

Ca's Sereno